Komiteti

Komitet za edukaciju: 

Komitet za edukaciju ima za cilj podizanje znanja iz svih oblasti digitalng marketinga na nivou celokupnog trzista. Komitet za edukaciju je nosilac DIMAQ sertifikacije za trziste Srbije. DIMAQ je medjunarodno priznat sertifikat strucnosti u oblasti digitalnog marketinga i Srbija je jedna od prvih zemalja u Evropi koji ga je prihvatila. Fokus komiteta je ne samo na DIMAQ sertifikaciji i edukaciji, vec i na nizu specijalistickih kurseva i obuka putem kojih clanovima zelimo da prenesemo aktuelna znanja sa razvijenih trzista. – predsednik komiteta: Igor Černiševski (Direct Media United Solutions) 

Audience Measurement Komitet

Komitet za Audience Measurement je osnovan početkom 2017. godine u cilju rešavanja dugogodišnjeg problema neadekvatnog merenja posećenosti a sve u cilju kreiranja uređenog, ispravnog i relevantnog merenja internet saobraćaja u Srbiji.

Osnivači i članovi ovog Komiteta su predstavnici vodećih pablišera i agencija u našoj zemlji, uz partnere koji poseduju dugogodišnje iskustvo u ovoj vrsti merenje kako u Srbiji tako i u inostrantvu.

Od tada članovi Komiteta sarađuju kako bi unapredili lokalno tržište merenja i usaglasili stavove i potrebe po pitanju objavljivanja podataka uz maksimalnu transparentnost.   – predsednik komiteta: Siniša Mijatović (Infostud grupa)

Ad Tech Komitet

AdTech komitet je zadužen za istraživanje i razvoj, pružanje pomoći kompanijama u implementaciji globalnih i lokalnih industrijskih tehničkih standarda i tehnoloških rešenja u industriju digitalnih medija i oglašavanja. Cilj rada komiteta je primenom dobre prakese, tehnologija i standarda, obezbedi rast i poverenje u ekosistemu digitalnih medija na lokalnom tržištu. Glavne teme delovanja su: Viewability, AdBlocking, Brand Safety, Programmatic i formati oglasa.  – predsednik komiteta: Đorđe Đuričić (Gemius)

Komitet za istraživanja

Komitet je zadužen za istraživačke R&D projekte, kreiranje i sprovođenje industrijskih istraživanja u domenu online medija. – predsednik komiteta Sanja Lalević Cvetković (Httpool)

Legal & Policy Komitet

Legal & Policy komitet pomaže članovima IAB Srbija da razumeju uticaj domaćeg i EU zakonodavstva, sudskih odluka i prakse Poverenika na industriju digitalnog marketinga, oglašavanja i medija. Komitet tumači relevantne zakone i daje preporuke članovima u ključnim oblastima, kao što su legitimni interes, pristanak itd. Pored toga komitet redovno učestvuje u javnim raspravama povodom novih zakona i na taj način aktivno učestvuje u donošenju propisa koji regulišu marketing i advertising industriju.

Iako je komitet fokusiran na novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i GDPR, pored toga komitet prati i ostale zakone koji se na neki način odnose na našu industriju. Pored toga, komitet kontiniuirano prati šta se dešava u Evropskoj uniji u pogledu zakona, prakse, ali i poslovanja. – predsednik Komiteta: Aleksandar Ugljevarević (LMS digital consulting)