Internet je postao mobilni medij

Krajem protekle godine, IAB Serbia je, zajedno sa predstavnicima industrijskih udruženja još 7 zemalja Srednje-istočne Evrope, pokrenuo projekat istraživanja tržišta pod nazivom digitalSCOPE2014, a preliminarni rezultati predstavljeni su na konferenciji Digital Day 2015.

dscope2014
digitalSCOPE2014
je studija o strukturi i navikama internet korisnika u 8 zemalja regiona (Bugarska, Makedonija, Poljska, Rumunija, Srbija, Slovačka, Slovenija i Turska) kojom je rukovodio IAB Poland, na čelu sa direktorom istraživanja Pavelom Kolendom. Lokalna studija, koja prikazuje status internet korisnika u našoj zemlji, rezultat je partnerske saradnje između IAB Serbia, kompanije MindTake i nekoliko domaćih onlajn izdavača (Adria Media Group, B92, Color Press Group, Infostud, Burek Forum, Limessoft, Power Media Group, Telegraf, Palo.rs, Shareberry i Sportal.rs).

ds1

Rezultati studije ukazuju na porast dominacije mobilnog interneta u celom regionu, te da većina korisnika u Srbiji internetu pristupa sa svojih mobilnih uređaja, iako je penetracija smart telefona i tablet uređaja kod nas niža od proseka Srednjeistočne Evrope. Veliki uticaj mobilne tehnologije na ponašanje i navike internet korisnika u Srbiji, mogao bi da ima ogroman uticaj na planiranje oglašivačkih kampanja u predstojećem periodu, kao i činjenica da 85% internet korisnika surfuju internetom čak i dok gledaju TV.

ds2
Ovi podaci ukazuju na to da je internet postao način života, naročito kada su mlađe generacije u pitanju i da se njima brendovi danas mogu na adekvatan način obratiti jedino putem digitalnih komunikacijskih kanala. Čak i potrošači zrelijih starosnih grupa su u najvećem broju navodili da je za njih internet najpouzdaniji izvor informacija, na osnovu kojih donose odluke o kupovini, svedoče rezultati digitalSCOPE2014.

„digitalSCOPE je projekat koji je pokrenut na inicijativu poljskog, srpskog, grčkog, rumunskog i još nekolicine IAB-a zemalja CEE regiona. Nakon što smo poslednji put 2012. godine imali iscrpnu studiju o konzumaciji medija (Mediascope2012), stvorila se ogromna potreba na našim tržištima za svežim informacijama, s obzirom na munjevitu brzinu razvoja digitalnih medija i uređaja, kao i promene u ponašanju potrošača koje ovakav razvoj izaziva. Snaga IAB mreže je upravo u zajedničkim interesima i sposobnosti ujedinjavanja i razmene resursa, koji omogućavaju da se ovakvi projekti, koji inače koštaju daleko više od onoga što je naše malo tržište u mogućnosti da ponudi, realizuju sa minimalnim ulaganjima, zahvaljujući angažovanju naših medijskih partnera i tehničkoj podršci MindTake tima.“ – izjavila je Gabrijela Stjepanović, izvršni direktor IAB Serbia.

Verzija digitalSCOPE2014 istraživanja za javnost može se preuzeti ovde, dok je kompletan izveštaj distribuiran članovima IAB Serbia.

 

PODELI SA PRIJATELJIMA