Predstavljeno AdEx istraživanje za 2019. godinu

Iako ste verovatno navikli da se godišnji izveštaj AdEx Benchmark predstavlja u okviru konferencije Digital Day, ove godine Udruženje IAB Serbia, koje sprovodi ovo istraživanje, se u skladu sa okolnostima prilagodilo. Krajem maja su u okviru online sastanka prezentovani ovogodišnji rezultati, a sve je bilo ispraćeno i panel diskusijom u okviru koje su predstavnici agencija, članica IAB Serbia, prokomentarisali najznačajnije elemente izveštaja.

U 2019. godini potrošili smo 47,05 milona evra, ostvarivši rast od 27,09% u odnosu na 2018. godinu, a predstavljajući ključne segmente, AdEx istraživanje otkriva nam i ukupnu potrošnju:

  • Display (€31,75 miliona / rast 22,8%)
  • Paid Search (€6,7 miliona / rast 26,4%)
  • Classifieds and Directories (€6,2 miliona / rast 71,2%)

Ovogodišnji rast najveći je zabeležen u prethodnih devet godina koliko se ovo istraživanje sprovodi.

Mobilno oglašavanje beleži najveći rast u protekloj godini – 60% u odnosu na prethodno istraživanje, a prati ga video oglašavanje sa porastom od 45,67%.

Kada govorimo o Social Media Marketingu, vrednost iznosi 11.79 miliona eur, od čega je čak 10.17 miliona uloženo u oglašavanje na Facebook i Instagram platformama. Iza njih se nalazi LinkedIn koji u prethodnoj godini zauzima značajniju poziciju na našem tržištu, a samim tim i beleži se i rast ulaganja u oglašavanje. U izveštaj ušli su i podaci o oglašavanju na VIBER-u, Twitter-u i Snapchat-u.

Jedini pad odnosi se na vrednost Local Display tržišta i on iznosi 4% u odnosu na prethodno istraživanje.

Iako nas ovakav trend verovatno neće očekivati i naredne godine uzimajući u obzir aktuelne okolnosti, svakako je pohvalan jak rast vrednosti celokupnog tržišta. Činjenica je da industrija digitalnog oglašavanja poseduje sve predizpozicije da se i dalje širi i da postaje sve korišćeniji metod za širu privredu.

Panel diskusiju možete pogledati u celosti na ovom linku, a prilažemo i istraživanje.

 

AdEx 2019 - FINAL

PODELI SA PRIJATELJIMA